Vítek z Prčice
Komenského 21
257 91 Sedlec-Prčice
Pivovar a restaurace
Pivovar a hradní restaurace Vítek z Prčice, Sedlec-Prčice
Pivovar a restaurace na památku všech větví Vítkovců
,, za dobrým pivem šel bych k Vítkovi světa kraj "
Přeblažená česká zem, kde se pivo vaří, kde ho lidé pijou, tam se dobře daří: neb ví stvoření všeliké, pivo má cnosti veliké.
Dodnes platí:,,kde je český sládek, kde je české pivo, tam vždy dobře je,
tam vždy dobře bylo.“
Pivovar a restaurace interiérem od podlah, dveří, omítek, oken… připomíná slavnou dobu Vítkovců (románská, gotická a renesanční). Dále je vybaven věrnými replikami románského nábytku. K vidění jsou ukázky z historie pivovarnictví, vinařství a stravování za Vítkovců. Každá část pivovaru je věnována (jedné z mnoha) skutečné osobnosti z rodu v erbu růže, která se nesmazatelně zapsala do dějin našeho národa. Skoro každá místnost nese příběh někoho z rodu a na jejich památku - nejvíce současníků krále Zlatého a železného, kterému výrazně pomohli k postavení nejmocnějšího panovníka Evropy.
Pivovar Vítek z Prčice vaří poctivé nefiltrované kvasnicové pivo. Většinou z moravského humnového sladu, na kterém nebylo šetřeno, žateckého chmele a kvalitní vody. Pivo necháváme řádně prokvasit a dozrát. Celý proces trvá minimálně jeden měsíc. Vyrábíme většinou klasicky, samostatně, což chrání výrobek před sériovostí s použitím starých metod vaření, kvašení a zrání. Vaříme z přírodních, aktivních sladů bez použití barvících a barviv nebo ochucených koncentrátů. Takto hotové pivo je pokaždé originál k ochutnání. Je výborně pitelné, alkoholově vyrovnané a jeho kouzlo spočívá v tom, že nikdy nebude mít další várka úplně stejnou chuť. Případný zákal není v tomto případě na závadu.
Spodně kvašená piva plzeňského typu se snažíme dělat v kvalitě, v jaké kdysi v Čechách roku 1842 vznikly a které jsou naší národní chloubou.
Pivní nabídka mapuje rod Vítkovců, a proto vaříme hlavně piva česká, bavorská, rakouská, nakouřená, pšeničná, medová a žitná. Za Vítkovců bylo pivo nejoblíbenějším, také nejdostupnějším nápojem a skoro každý Vítkovský hrad měl svůj pivovar. Vaříme na jejich památku stabilně 15 druhů, z nichž jsou průměrně 4 druhy na čepu.
Nabídky pití a jídel jsou sestavovány tak, aby svojí pestrostí, bohatostí, kvalitou a množstvím připomínaly, jako by byly dělány pro Vítkovský stůl.
Jsme český pivovar, jsme na svůj český původ pyšní a hrdí, jako na to bývali pyšní Vítkovci, i na to, že jsme první pivovarský národ světa a proto i točíme do po staletí klasických českých měr - půllitry, ale i tupláky. Ale i malé a velké panáky. Vždyť máme s Bavoráky společné předky.
Nabídka piv, také na památku rodu Vítkovců, začíná na národních světlých a černých, plzeňských typech, plné chuti, výraznější hořkosti a na nefiltrované pivo nádherné čirosti. Protože Vítkovci vlastnili v Čechách, Bavorsku a Rakousku veliké majetky a byli s nejvýznamnějšími rody i sňatkově propojení a Bavoři milují pivo jako Češi, má u nás i velikou pozornost pivo bavorského a vídeňského typu a pivo žitné. Dále má své místo pivo bílé a hnědé pšeničné, které bylo na stolech hlavně šlechty a tedy i Vítkovců. Ještě pozornost je věnována nakouřenému, schvrchně kvašenému ze sladu, který připomíná středověk. Další typy piv vyrábíme pro ještě větší zpestření sortimentu. Vítkovci se zvedali od stolu pořádně najedení a tak se i celý jídelníček nese v tomto duchu.
Za Vítkovců bylo pivo nejoblíbenějším nápojem. Druhým vyhledávaným nápojem (hlavně pro šlechtu) bylo víno. Pivovar je tedy zaměřen nejen na výrobu, historii a současnost pivovarnictví, ale také vinařství. Nepasterované a nefiltrované pivo má v sobě stejně jako víno obrovské množství pro lidské tělo důležitých látek. To vše se můžete přímo v pivovaru dozvědět. Zároveň uvidíte proces výroby piva včetně pro lidské oko lahodící otevřené spilky.
Protože Vítkovci byli prvním rodem v zemi (několikrát to písemně potvrdili čeští panovníci) snažíme se, aby naše nápojová nabídka svou pestrostí a bohatostí připomínala jako by byla dělána pro Vítkovský stůl.
Kuchyně nabízí přehlednou nabídku. Dělí se na studené a teplé pochoutky k pivu. Polévky. Hotová jídla, českou klasiku, minutky z mas, která pojídali Vítkovci, maso pečené jako ve středověku na grilu, a saláty zase ze surovin, které měli na stolech a také na Počest, když se vraceli z cest nebo bitev. Zvláštní nabídkou hlavně pro děti jsou poctivé poháry, palačinky a kávy. Většina je v jedné ceně, takže zákazník ví přesně co platí. Vítkovci nevstávali od stolu nenajedení a tak dostane zákazník za přijatelnou cenu takové množství, které ho uspokojí k sytosti. Na ty, kteří toto nesnědí je pamatováno polovičními porcemi.
Zároveň se zde můžete dovědět zajímavá pořekadla a moudrosti o pivu a vínu. K tomu Vám předkládáme i historické skutečně zaznamenané texty co se za nejen Vítkovců, ale i českého království prohlásilo.
V našich internetových sekcích naleznete možnost různých oslav, koupě upomínkových předmětů, prohlídek, slavností, historie, ale hlavně připravujeme obrovské množství materiálů jak si náš nejvýznačnější rod zaslouží.
Každou svojí útratou nám zároveň pomáháte v budování návratu jména nejslavnějšího českého šlechtického rodu.
Příjemné venkovní posezení s dostatkem míst pro cyklisty a motoristy.
Dej Bůh štěstí při návratu Vítka I. z Prčice.
Připít si na jeho jméno výjimečným pivem. Opravdu si to on a jeho slavný rod zaslouží.
Prohlídku pivovaru si můžete objednat dle sekce prohlídky.
Možnost koupě dárkových poukázek.
Sudové pivo do restaurací a nebo na domácí oslavy v objemu 15l, 20l, 30l a 50l je nutné objednávat dopředu, telefonicky a nebo e-mailem s telefonním kontaktem. Skladovat do 10°C se starostí odpovídající živému pivu.
Připít si na Vítka z Prčice,opravdu si to on a jeho slavný rod zaslouží. Čechové buďte pyšní na svoji zem, která se jmenuje Čechy(Bohemia) a milujte ji.
Jedny jsou Čechy, jeden je Vítek z Prčice, jeden je papež v Římě. Každý hrdý Čech a obyvatel bývalých zemí Koruny české by měl navštívit Vítka z Prčice.
„Nevěř nikomu, kdo týden pivo a víno nepil a dokud oboje chutná, tak je to dobré.“